FTI:s resestipendium 2016 har tilldelats Mario Salutskij, Illustrerad Teknik AB

Mario

 

Maartje Tel har träffat Mario och gjort följande intervju.

Berätta om hur du ska använda stipendiet? Förväntningarna? Varför ansökte du?
FTI:s resestipendium (5000 kr) ska jag använda för att åka till TC World 2017 i Stuttgart, den 24-26 oktober 2017 (http://conferences.tekom.de/tcworld17/tcworld17/). Det kommer inte att täcka alla kostnaderna men med en billig flygresa och dito hotell kommer man ganska långt! Som enmansföretagare med begränsad budget har jag inte många möjligheter att åka utomlands på konferens, trots inbjudningar. På konferensen kommer jag att ha ”säljartentakler” ute, men hoppas lyssna på föredragen och träffa gamla bekanta, bland annat från översättningsfirmor.

Har du varit på andra konferenser tidigare? Berätta lite om erfarenheterna.
Jag brukar gå på FTI:s konferens varje år. Det är roligt att få träffa kollegor och nyttigt att se trenderna. Tyckte det var intressant att få se det nya Skribentaverktyget på senaste FTI-konferensen i Göteborg. Middagen på kvällen var ett bra tillfälle för mingel, och det var extra roligt att få ta emot stipendiet. Jag fick ta emot en del gratulationer, skoj!

Berätta lite om din arbetsplats, ditt företag.
Jag har kört med eget företag länge och har varit enmansföretagare i tolv år (Illustrerad Teknik http://illustrerad.se/). Gör det mesta själv, förutom bokföringen som lejs bort. Har en bakgrund som teknisk illustratör och, eftersom jag har lätt för språk, kompletterat med teknisk skribent-verksamhet. De flesta skriver text och förstärker med illustrationer, men jag vill jobba tvärtom: teknikinformation med utgångspunkt från det visuella. Försöker att tänka lite större åt kunden, systematiserar och automatiserar där det är möjligt, så att kunden inte målar i sig i ett hörn! Även om det handlar om enklare uppdrag nu kan dokumentationssnuttar ingå i ett större ramverk senare.

Vad jobbar du med/Dina uppdrag?
Illustrationstunga uppdrag, jobbat med reklambyråer, översättningsbyråer och i olika branscher: vattenrening, telekom, bilindustrin (Teknikens värld), mm.
Fokus på trycksaker och hemsidor. Animeringar och videos har jag gjort en del, men tar hjälp av kollegor för större jobb.

Vilka verktyg använder du?
CorelDRAW (bra exportmöjligheter), InDesign, Word, Inventor Publisher (CAD), Solidworks Composer (från 3D), Photoshop, Skribenta (om uppdraget behöver det).

Största jobbutmaning just nu:
Sitter just nu med ett uppslag för biltidningen där jag ska förklara vad EGR-ventiler är. Läser på, frågar experterna, det är roligt att grotta och förklara. Deadlines styr jobbet, och det är oftast kort om tid! En annan välbekant utmaning är att få mina uppdrag klart till sommaren…

Planer för sommaren?
Seglingsturer med min Arcona 355 i Stockholms skärgård–eller–målar radhuset. Efter några års uppskjutande är det dags! Om det är dåligt väder jobbar jag.

Annat som du vill dela med dig:
Vill gärna slå ett slag för TIG-gruppen: nätverk för enmansföretagare inom teknisk skribent/teknisk illustratörsområdet där jag ingår i. Vi stöttar varandra och kan även arbeta som underleverantörer åt varandra. Vi träffas en kväll varannan månad i Stockholmsområdet. Vi söker fler medlemmar, så hör av dig om du är intresserad!

Tack Mario! Ha det så trevligt på konferensen! Vi ser fram emot din reserapport om några månader.

(Vi ber om ursäkt för sen publicering. /Red)