Intervju med Monique Pehrsson, Semcon, Årets Teknikinformatör 2016

IMG_2558

Maartje Tel har träffat Monique och gjort följande intervju.

Berätta om din bakgrund

Jag har jobbat som teknikinformatör sedan 1996, och började som många andra på Ericsson. Sedan 2000 jobbar jag som konsult, bor i Stockholm och har nu jobbat på Semcon i sex år, och före det på olika företag i Värmland och Stockholm. Uppdragen har varit i olika branscher: telekom, försvar, och industri. Jag har läst teknikinformation på Högskolan i Karlstad, 60 poäng. Har dock ingen ingenjörsbakgrund, min bakgrund är språk- och systemvetenskap. I mitt arbete försöker jag ha användaren och användbarhet i fokus.

Berätta lite om projektet som du leder

Jag arbetar som operativ produktägare (Product Owner) för kundens dokumentation. Jag har varit inblandad sedan 1,5 år tillbaka. Hela uppdraget är ett outsourcat Semcon-uppdrag och består av två team, ett mindre team i Stockholm som ansvarar för dokumentation av hårdvaran, och ett annat team på 8-9 personer i Ungern som arbetar med dokumentation av mjukvaran. Än så länge använder man Semcons egen publiceringslösning, Lodges, men på sikt ska detta ersättas av kundens egna publiceringslösning. Eftersom jag är länken mellan uppdragsgivare och tekniska skribenter sitter jag hos kunden två dagar i veckan. Det är första gången jag jobbar agilt och har fått läsa på och ta hjälp av agila coacher på Semcon, tack och lov finns mycket erfarenhet där! Eftersom det här var helt nytt med en ny produkt, nya metoder och utvecklingsprocesser kändes det som att jag behövde bana ny mark varje dag. Jag vill förbereda för mina team så mycket som möjligt, med en backlog som ska innehålla tillräckligt mycket med jobb, veta vilka features som ska dokumenteras, och vad som är prioriterat. Där har jag mycket glädje av min långa erfarenhet som teknisk skribent! Vi överväger nu att istället för Scrum använda oss av Kanban som metod, då uppdraget ofta innebär förändrat fokus vilket innebär att planeringen ständigt behöver göras om. För att få det att funka har teamen regelbundna backlog grooming-möten och sprintplaneringen är kvar trots allt. Men, det är lätt att man bara reagerar, och jag fokuserar nu på att kunna vara mera proaktiv för att underlätta för teamen så mycket som möjligt. En riktig utmaning!

Vad har du för planer för sommaren

En vecka i juni kommer jag att ta ledigt, bara för att landa. Sedan är jag ganska flexibel när det kommer till sommarledighet, kanske jag sparar en del till hösten för att åka på en längre resa då. Under sommaren kommer jag i alla fall att vandra, vi ska ta några etapper på Sörmlandsleden (http://www.sormlandsleden.se/). Sedan jag skaffat min blandrashund för fyra år sedan har jag blivit naturmänniska, jättehärligt!

Annat som du vill dela med dig?

Det är fortfarande väldigt roligt att skriva, att intervjua tekniker, identifiera målgruppens behov, kort och gott hantverket. Men, jag vill gärna kombinera det med annat, till exempel informationsanalyser eller –design, det är mycket spännande områden. Jag tror att det blir mindre fokus på att skriftlig information i framtiden, mer andra format, till exempel filmer när man tänker på kraven som millennials har. Men information, oavsett form, kommer fortfarande att behövas så vi kommer att vara sysselsatta framöver med!

(Vi ber återigen om ursäkt för sen publicering. /Red)