Reserapport TCWorld, Stuttgart 2017

På FTI-konferensen i Göteborg i våras hade jag förmånen/turen att vinna FTI:s Resestipendium 2017 på 5000 kr.

I flera år hade jag haft funderingar på att besöka TCWorlds konferens och mässa i Tyskland. För en enmansföretagare har det dock varit för dyrt att både förlora fakturerbar arbetstid och bekosta flyg, hotell, och inträdesavgifter. Men nu hade jag fått en anledning att åka. Mässan pågick i tre dagar, men två dagar och en hotellnatt fick räcka.

Tidigt på morgonen den 24 oktober lyfte planet från Arlanda mot Köpenhamn, och vidare mot Stuttgart. Mässområdet låg på gångavstånd från flygterminalen, och vid 11-tiden var jag på plats.

TCWorld2017-1

TCWorld består av två delar. En sluten konferensdel med långa föredrag inklusive lunch och förfriskningar, dock alldeles för dyr för min begränsade budget. En öppen mässdel med 160 utställare inom teknisk kommunikation med ett antal kortare verktygspresentationer i våningen ovanför ena mässhallen. För min del blev det två intensiva dagar i mässdelen samt ett antal intressanta verktygspresentationer, de flesta på tyska men även en hel del på engelska. En del presentationer hölls även i respektive mässmonter.

TCWorld2017-2

Några svenska företag fanns på plats, bl.a. Semcon. Andra företag/produkter jag kände igen sedan tidigare var Schema, Madcap Flare, Corel, Adobe, Snagit, Acrolinx och Etteplan. Även många översättare var representerade.

TCWorld2017-3

Tiden gick väldigt fort och på sena eftermiddagen dag två var det dags att bege sig till flygterminalen för hemfärd. Det mest intressanta för min del som jobbar mycket med teknisk illustration var att jag fick en bra genomgång av Corel Technical Suite. Efter hemkomsten har jag utnyttjat deras mässerbjudande och införskaffat programmet. Det ger mig möjlighet att importera mina uppdragsgivares 3D-modeller oberoende av dataformat, och enkelt skapa tekniska illustrationer i vektorgrafik, reservdelsillustrationer eller sprängskisser till monteringsanvisningar etc.

Intressant mässa som gett mig möjlighet att skaffa mig ännu bättre arbetsverktyg.

Tack FTI!
Illustrerad Teknik AB
Mario Salutskij