Write2Users – MadWriters 2017

Reserapport skriven av Edina Szasz

Jag spenderade två dagar i början av november i Köpenhamn på Write2Users Conference (också känd som MadWriters). Detta är den årliga konferensen av danska W2U kommittén som varje år försöker ta hit internationella och lokala föreläsare från teknikinformatörsbranschen.

Årets huvudtalare var Ellis Pratt från Cherryleaf, amerikanska MadCap Flare gurun Scott DeLoach, samt Matthew Ellisson som är mest känd som en av organisatörerna bakom Storbrittaniens (och Europas) största konferens för mjukvarudokumentatörer, UA Europe.

Scott DeLoach in action

Intresse för att besöka konferenser inom vår bransch kan vara olika för varje besökare. Man kan vara ute efter information, inspiration, eller kunskapsutbyte från olika företag men som Scott påpekade i sin öppningspresentation, nätverkande (eller bonding som han kallade det) är ett av våra största jobb inom vårt yrke.

Fördelar med skandinaviska konferenser är att det är lätt att träffa fd kollegor

Tyvärr gjorde konferensens upplägg med en välstyrd tidslinje det svårt att lägga mycket tid på mingel förutom lunch och middag på andra kvällen, men jag gissar att som organisatör är det viktigt att kunna hålla tiderna med hänsyn till presentatörernas reseschema.

Förutom den väldigt intressanta agendan, var konferensens andra starka punkt lättillgänglighet. Registreringen var öppen fram till dag två och plats för konferensen var lagom centralt. Köpenhamns Djurpark är kanske inte världens mest legendariska konferenslokal men det är ganska skönt att ta en promenad i en välskött park mellan isbjörnens hörna och kamelernas yta för att komma från en föreläsning till en workshop (även om man själv är inte så besatt av djurparker).

En annan positiv punkt med konferensen var det breda utbudet av presentationsämnen. Föreläsningar varierade från djupdykning i MadCap Flares finesser till nybörjarnivå av informationshanteringprinciper, vilket gjorde att besökare med helt olika kompetens och senioritet kunde hitta sina godbitar från programmet. De workshops som följde presentationer liknade mer eller mindre en mer interaktiv föreläsning än en hands-on workshop vilket jag tyckte var lite synd. Det är ju inget fel att köra korta presentationer med mindre fokusgrupper men att annonsera det som workshop kan skapa falska förväntningar från oss deltagare.

Bortsett från det var det väldigt intressant att lära sig lite mer om nya MadCap-finesser, om klassiska fel som man gör när man flyttar från Word till strukturell dokumentation i DITA XML eller MadCap, eller att få en genomgång av fördelar med rätt strukturerad information till webbpublicering.

Att arrangera en sådan här konferens i Skandinavien baserat på årets agenda och upplägg har stort värde för vår bransch. Att kunna träffa världsledande föreläsare (såsom Ellis, Scott eller Matthews) så pass nära hemma och få lära mer om hur branschen ser ut i grannlandet är väldigt viktigt, särskilt för oss som jobbar med teknikinformation i Öresundsregionen.

Mvh/ Edina